Megragad gomba

megragad gomba

Sikerült részlegesen visszanöveszteni békák lábát egy új eljárás segítségével Az Amerikai Egyesült Államokban évek óta súlyos probléma a gombatermesztők munkahiánya, illetve, ha a gazdáknak sikerül is embert találniuk, gyakran megesik, hogy végül mégis el kell küldeniük a magas bérigények miatt. Gyors megoldásra mindenhol, de főként Pennsylvania államban lenne szükség, itt termelik ugyanis az USA csiperkegomba-készletének mintegy kétharmadát.

Mivel maga a munkakör is megterhelő, ezért kutatók szerint a robotok kihúzhatják a csávából megragad gomba az megragad gomba. Annál is inkább, mivel az USA-ban forgalmazott több százmillió kilónyi csiperke kilencvenegy százalékát kézzel, egyenként szüretelik, ez teszi lehetővé, megragad gomba eladható és tartós minőségű áru kerüljön a vásárlók elé.

megragad gomba

A szüretelés munkaköltségei pedig a gomba értékének tizenöt-harminc százalékát teszi nail gombusz akció a testen. Robotizálni egy hasonló folyamatot természetesen kihívásokkal teletűzdelt feladat: a gombaszedőknek először is fel kell ismerniük a megfelelő méretre nőtt, leszedésre alkalmas gombafejet, majd három ujjal tartva, kissé megcsavarva ki kell emelniük a talajból, a másik kézben tartott késsel lenyesni a gombaszár végét, végül dobozba helyezni a gombát.

Az egyetem csapata szerint az általuk fejlesztett robot képes ezt a teljes folyamatot ellátni, mivel a robotkart úgy dolgozták ki, hogy az anélkül imitálja az ujjak és a kézfej mozgását, hogy megragad gomba a gombákat a szedés során.

megragad gomba

Ezért a robot "ujjvégeire" kis szívókorongokat helyeztek, amelyekkel képes gyengéden megragadni a gombát, és nem okoz sérülést, ami miatt csökkenne annak az eltarthatósága.

Az ehhez szükséges erőt szenzorokkal ellátott kesztyű segítségével mérték meg.

Az elkészült eszköz egyelőre prototípus, ám az egyetem gombatermesztési kísérleti intézetében folytatott tesztek igen sikeresek megragad gomba. Mivel a csiperkegombát sok helyen polcrendszereken termesztik, a szüretelő robotot a rendszer részévé is lehet majd tenni.

megragad gomba

Fotó: New Atlas További cikkek a témában:.

Lásd még